Selecteer een pagina

Mobotix

mob

Innovator

Het beursgenoteerde MOBOTIX AG geldt niet alleen als technologische innovator van de netwerkcameratechniek, maar maakt het door het decentrale concept als eerste rendabel om videosystemen met hoge resolutie in de praktijk toe te passen.

Technisch geavanceerde netwerkcamera’s

Of het nu gaat om ambassades, luchthavens, stations, havens, tankstations, hotels of snelwegen, al jaren lang worden meer dan honderdduizend videosystemen van MOBOTIX op alle continenten. Binnen korte tijd heeft MOBOTIX in Europa de tweede plaats en wereldwijd de vierde plaats qua marktaandeel verworven. MOBOTIX produceert al jaren lang uitsluitend megapixelcamera’s en geld hier als wereldleider op het gebied van videosystemen met hoge resolutie.

Waarom systemen met hoge resolutie?

Hoe hoger de resolutie, des te gedetailleerder het beeld. Bij de oude analoge techniek bestaat een livebeeld uit niet meer dan 0,4 megapixels en een geregistreerd beeld gewoonlijk uit 0,1 megapixels (CIF). Een MOBOTIX-camera met 3,1 megapixels bevat daarentegen circa 30 keer zoveel details. Daarom zijn grotere beeldbereiken tot 360-graden panorama’s mogelijk, het aantal camera’s en de kosten worden gereduceerd. Zo kan een voorgevel van een huis of winkel met één MOBOTIX-camera in de gaten worden gehouden, in plaats van met vier traditionele camera’s.

Nadelen van de ‘klassieke’ centrale oplossing

Normaal gesproken leveren camera’s slechts beelden en vindt de verwerking en vastlegging achteraf plaats op een centrale pc met videobeheersoftware. Voor videosystemen met hoge resolutie is deze klassieke centrale structuur niet geschikt, omdat hiervoor niet alleen een hoge netwerkbandbreedte vereist is, maar ook de rekenkracht van de pc onvoldoende is voor meerdere camera’s. Eén HDTV-MPEG4-film belast een pc al zo veel,hoe zou deze dan tientallen livecamera’s met hoge resolutie aankunnen? Klassieke centrale systemen zijn daarom vanwege het grote aantal pc’s dat nodig zou zijn voor systemen met hoge resolutie minder geschikt en onrendabel.

MOBOTIX Camera Concept

Bij het decentrale MOBOTIX-concept daarentegen is in elke camera een krachtige computer en desgewenst een digitaal geheugen (SD-kaart) ingebouwd voor registratie voor langere tijd. De pc dient uitsluitend voor het daadwerkelijke bekijken, niet voor het analyseren en registreren. Daarom kunnen MOBOTIX-camera’s ook zonder ingeschakelde pc incident gestuurd registreren en video met geluid voor langere tijd digitaal opslaan.

Voordelen

De video-oplossingen van MOBOTIX blinken derhalve uit door:

minder camera’s vanwege de betere detaillering van groothoekbeelden door de megapixeltechnologie,
minder pc’s/dvr’s, omdat circa 40 camera’s video met hoge resolutie en geluid op één pc kunnen opslaan, of in het geheel geen pc nodig is bij registratie in de camera door middel van digitale opslagmedia (USB, SD-kaart),
minder netwerkbandbreedte, omdat alles in de camera zelf wordt verwerkt en de beelden met hoge resolutie dus niet constant ter analyse hoeven te worden getransporteerd.

Robuust en onderhoudsarm

MOBOTIX-camera’s hebben geen objektief- of bewegingsmotoren. Zonder bewegende delen zijn ze daarom dermate robuust dat onderhoud tot een minimum beperkt blijft. Het unieke temperatuurbereik van -30° tot +60°C wordt zonder verwarming of koeling bij slechts 3 watt bereikt. Omdat voor registratie geen vaste schijf in een pc nodig is, heeft het totale videosysteem geen onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.

Inclusief software – levenslang

Bij MOBOTIX is geen sprake van software- en licentiekosten, want de software wordt altijd met de camera meegeleverd; daarbij is het aantal camera’s en gebruikers onbeperkt. Het meegeleverde softwarepakket bevat ook professionele centralesoftware, zoals bijvoorbeeld in voetbalstadions wordt gebruikt. Updates worden gratis beschikbaar gesteld op de website. De systeemprijs voor een weerbestendige camera inclusief objectief, videomanagement software en dagregistratie op SD-kaart bedraagt minder dan 1000 euro.